ÉRETTSÉGI – Gyakorlati szövegtípusok három felvonásban:

ÉRETTSÉGI – Rövid érvelő szöveg:

További gyakorló feladatok

Írjon kérelmet az iskola igazgatójának, amelyben egy iskolai színjátszókör alapításának szándékát fejezi ki, és segítséget kér a megvalósításhoz!

Fejlécben igazgató neve, titulusa, alatta jobboldalt a kérelem tárgya. Az írásművet megszólítással kezdjük (Tisztelt Igazgató/Igazgatónő!). A bevezetésben röviden és egyértelműen megfogalmazzuk a kérést. A tárgyalásban részletesen indokoljuk kérésünket, és részletezzük az elképzelést is (hol, mikor, kiknek a részvételével, milyen céllal), és hogy mihez kérünk segítséget, támogatást (pl. tanterem, eszközök, felügyelő tanár). A befejezésben megköszönjük a (várható) támogatást. Dátum, aláírás.

Kérvény, kérvénytípusok ppt

Írjon motivációs levelet egy kutatási pályázathoz, amelynek keretei között az angol nyelvű irodalmat kívánja tanulmányozni Oxfordban! (Fiktív adatokkal!)

Az írásmű címe: Motivációs levél. A végén dátum, aláírás.  A bevezetésben röviden leírod, hogy mire pályázol (pl. mellékelten nyújtom be pályázatomat az Önök által meghirdetett kutatási programra). A tárgyalásban kiemeled azokat a képességeidet, amelyek alkalmassá tesznek a sikeres pályázat megvalósításához. A befejezésben kifejezed reményedet, hogy pályázatod elnyeri a bírálók tetszését.

Írjon beköszöntőt és ismertetőt saját honlapja nyitólapjára! (a honlap témáját szabadon választhatja meg).

Köszöntés (formális vagy informális) a célcsoport szerint. Határozd meg a honlap témáját. Bemutatkozás: különösen kiemelve azt, hogy miért éppen te tudsz egy ilyen honlapot létrehozni (pl. már 5 éve foglalkozom a ….). Ezek után részletesen mutasd be a honlapot, milyen altémákat talál az olvasó, hogy néz ki a honlap szerkezete (esetleg: hogyan veheti fel veled a kapcsolatot.

Írjon olvasói levelet egy magazinnak, amelyben kifogásolja a bulvárosodást, és a korábbi, igényes írásműveket hiányolja!

Levélforma kötelező: a szerkesztőség megszólítása. A bevezetésben röviden és egyértelműen megfogalmazzuk a kifogásunkat. A tárgyalásban részletezzük (konkrét – kitalált – példákkal) miben nyilvánul meg a színvonal csükkenése, milyen hatásai lehetnek ennek.   A befejezésben kifejezzük reményünket, hogy a régi, színvonalas lapot láthatjuk viszont. Dátum, aláírás.

Írjon könyvajánlót kedvenc könyvéről!

Az írásmű címe: Ajánló / Könyvajánló. Elengedhetetlen, hogy a könyv szerzője és címe pontosan szerepeljen az írásműben. Röviden összefoglalható a könyv témája, de koncentrálj arra, miért jó (pl. aktuális, szokatlan, tanulságos, stb.) A könyvajánlónak szigorú formai szabályai nincsenek, a lényeg, hogy meggyőzd az olvasót.

Írjon kritikát egy, a közelmúltban látott filmalkotásról!

Az írásmű címe lehet Kritika, Filmkritika, de akár a film címe, vagy egyedi cím is, pl. egy horrorfilmről: 100 perc rettegés. Szintén elengedhetetlen, hogy a film címe (rendezője, főszereplője) szerepeljen az írásműben. Röviden összefoglalható a  film témája, itt koncentrálj arra, miért jó (pl. vágás, dramaturgia, színészi játék stb.), illetve milyen kifogásaid vannak (pl. sablonos, unalmas, stb.) A filmajánlónak szigorú formai szabályai nincsenek, a lényeg, hogy meggyőzd az olvasót.

Írjon ki irodalmi pályázati felhívást az iskolaújság szerkesztőjeként!

Igen szigorú formai és tartalmi szabályai vannak! Mindenképpen szerepelnie kell benne a “pályázat” szónak, a pontos pályázati témának (pl. diák versíró-pályázat – van-e kötött téma, terjedelem), a kiíró nevének (pl. DÖK) a pályázók körének, a leadási határidőnek, a leadás helyének, egy kapcsolattartó címnek, akitől kérdezni lehet, a díjazásnak, az eredményhirdetés idejének, módjának (esetleg, hogy kik bírálják el).

Ön három éve a Diákújságírók Országos Szövetségének tagja. Írjon ajánlást egy barátja számára, aki a DOSZ tagja szeretne lenni!

Az írásmű címe AJÁNLÁS xy részére. A bevezetésben röviden összefoglalod a témát (a barátod pontos neve, ill, hogy javaslod a tagfelvételét. A tárgyalásban részletezed a gyakorlatát, konkrét eredményeit, képességeit, kettőtök kapcsolatáról is szót ejthesz (pl. dolgoztatok már együtt). A befejezésben megismétled, hogy mennyire bízol a képességeiben, jövőbeli értékes munkájában. Dátum, aláírás.

Fogalmazzon felszólalást egy iskolagyűlésre, amelyben kéri, hogy jelenlegi tantermüket saját költségen otthonosabbá tehessék!

A felszólalás célja, hogy meggyőzd a hallgatókat (különösen a jelen lévő illetékest), hogy a kérésed indokolt. Megszólítással kezded, majd megfogalmazod röviden, hogy mit akarsz. Ez után sorolod elő az érvedet, számba veszed a megvalósításhoz szükséges eszközöket, megoldást javasolsz a megvalósításra, és kéred a jelen lévők támogatását. A végén (előre) megköszönöd a támogatásukat.

Írjon vitaindítót egy iskolagyűlésre, amelynek témája: miről szóljon az iskolanap: sport- vagy kulturális tematikára épüljön?

(A felszólalással szemben itt éppen a pro és kontra érveket kell elősorolnod, tehát nem állást kell foglalnod, hanem vitára kell biztatnod a megjelenteket.) Megszólítással kezded, majd megfogalmazod röviden, hogy miről fogtok eszmecserét folytatni. Ez után sorolod elő az érveidet mindkettő mellett és ellen is, A végén szólítsd fel a jelen lévőket, hogy fogalmazzák meg álláspontjukat!

Írjon pohárköszöntőt legjobb barátja/barátnője legény/leánybúcsúztatójára!

Formai megkötés gyakorlatilag nincs a megszólításon kívül. Az értékelés itt az alapján történhet, hogy a szövegmű megfelel-e a helyzetnek (tegezés, informális nyelvi fordulatok, utalás a korábbi közös élményekre ill. a közelgő házasságra.)